FRILUFTSLIV FINNMARK - AFRIKA

14542408_1320171818022945_4019558547148570272_o.jpg

Fra snødekte vidder under nordlyset til magiske netter i Namibias ørken.

Friluftsliv Finnmark - Afrika utforsker vi kontrasten mellom tradisjonelt, norsk friluftsliv og det eksotiske sørlige Afrika.

Du lærer å beherske et allsidig friluftsliv. Vi skall planlegge og gjennomføre en lengre ekspedisjon. Ingen forkunnskaper er nødvendig, men du må like å være ute.

Etter dette året kan du ta vare på deg selv på en trygg måte i villmarka.

• Backpacking i det sørlige Afrika
  • Vinterekspedisjon med ski og pulk på Finnmarksvidda
  • Topptur til Øst-Finnmarks høyeste fjell
  • Høstvandring på Taigaen, verdens største skog
  • Kanotur Øvre Pasvik Nasjonalpark
  • Turlederbevis - lær å lede andre gjennom villmarka

P1015218.jpg

Iselin Breivold

Lærer på Friluftsliv Finnmark / Afrika

Hvem er Iselin?
Iselin elsker å reise, og har mye erfaring fra turer året rundt i Finnmark og fra reiser og opphold i det sørlige Afrika. Mennesker, dyreliv og natur i Namibia og Zimbabwe er hennes store lidenskap. Iselin er opptatt av at du skal ha hjertet med deg når du er på tur og ta ansvar både for naturen, for deg selv og for dine medmennesker.

Studieturer for linjen

DSC_2216-2.jpg

Afrika

På en nesten månedslang reise i det sørlige Afrika opplever vi både ørkenområder og endeløse strender i Namibia, vi blir kjent med mennesker, natur og kultur i Zimbabwe.

P1010660.jpg

Finnmarksvidda

Rundt påsketider drar på 8 dagers skitur med telt og primus. Dette er den siste lange turen på linja.

14543842_1320175441355916_1834925710388348072_o.jpg

Kanotur Øvre Pasvik Nasjonalpark

Vi drar med kano inn i hjertet av Pasvik, Øvre Pasvik Nasjonalpark.

Topptur Rastigaisa

I slutten av september drar vi til Rastigaisa, Øst-Finnmarks høyeste fjell.

Ofte stilte spørsmål

Må man kunne mye om å være ute eller ha gått mye på tur før?
Du trenger ikke ha noen turerfaring eller ha drevet med friluftsliv før, men du må like å være ute og få frisk farge i kinnene :)
Hvor mange elever er det på linja og hvor er de fra?
Det varierer litt fra år til år, men det er plass til ca 12 elever i hver klasse. Elevene kommer fra hele Norge; nord, sør, øst og vest, og også fra andre steder i verden. Vi har hatt elever både fra USA, Korea og Nederland for å nevne noe.
Trenger man noe spesielt utstyr til Afrika?
Vi drar til Afrika når det er sommer der, så du trenger sommerklær, gode joggesko/sandaler, ei tynn, god skalljakke og solkrem :)
Hvilke vaksiner må man ta?
Anbefalte vaksiner er hepatitt A og B og tyfoid. Hvis man ikke har tatt difteri, tetanus, kikhoste og poliovaksine gjennom skolevaksinering, må man ta de også. I tillegg kan det og bli nødvendig med malariatabletter.
Hvor ofte er vi på tur?
Vi er på overnattingsturer ca en gang i måneden. De ukene vi ikke er på langtur er vi på dagsturer i nærområdet til skolen.
Hvor lange turer er vi på?
Lengden på turene, både antall dager og hvor langt vi går, varierer fra tur til tur. De fleste turene er fra to til fire overnattinger, både i telt, koie og under åpen himmel/tarp/presenning. På vandreturene går vi ca ei mil om dagen.
Hva slags utstyr trenger man?
Utstyrslista gir en oversikt over hva slags utstyr vi anbefaler og eksempler på merker og modeller som vi har god erfaring med. Du trenger ikke kjøpe akkurat det vi anbefaler, men da har du noe å gå ut fra og sammenlikne med. Det er viktig at du har utstyr som holder deg tørr og varm, og sko og sekk som er behagelige å bruke. Det trenger ikke være dyrt merkeutstyr; lånt, brukt eller utstyr fra for eksempel militærutsalg er ofte vel så bra som nytt og dyrt. Enklere utstyr som votter og fotposer er det også mulig å lage selv på skolen.
Utstyrsliste?
Klær og utstyr for høst og vinter er det du trenger. Klimaet i Pasvik er typisk innlands med lite vind, tørt og kaldt om vinteren.

Generelt:
⦁ Bestikk, tallerken, kopp og ståltermos
⦁ Ullundertøy
⦁ Ullsokker
⦁ Tykk ullgenser
⦁ Fjellstøvler
⦁ Ryggsekk, minimum 70 l
⦁ Liggeunderlag, pluss evt. reinskinn (Anbefaler mammut sitt «bamse ekstrem». Reinskinn er fint på vinteren, dette kan skaffes her)
⦁ Sovepose, anbefaler komforttemperatur minimum – 20 grader (F.eks. Mammut Ajungilak Tyin 5-season)
⦁ Kompass
⦁ Hodelykt
⦁ Kniv